Kako izabrati pravi vid transporta za vaše potrebe

Posted by Dusan Comic
Category:

Kako izabrati pravi vid transporta  je jedna od glavnih aktivnosti prilikom transporta bilo koje vrste robe. Efikasno korišćenje svih vidova transporta i opreme za transport, može u velikoj meri smanjiti vreme transporta i troškova. To je dovoljan razlog da razmislite da li je za vašu potrebno da odaberete drumski transport, avio transport, železnički ili vodni transport robe.

Planiranje transporta robe nije ni malo lako, i iz tog razloga se u najvećem broju slučajeva preporučuje da se ovaj posao prepusti profesionalcima koji na najbolji način mogu izabrati vid transporta ili kombinovani transport robe koji će najviše odgovarati vašim potrebama. U zavisnosti od krajnjeg odredišta, robe koja se prevozi kao i budžeta za transport moguće je isplanirati celokupan transport tako da najviše odgovara vašim potrebama.

Zato vam predstavljamo prednosti koje donose razni vidovi transporta, pomoći kojih možete utvrditi šta je ono što vam najviše odgovara.

Vodni transport robe

Ovaj vid transporta robe čini gotovo 90% ukupnog svetskog transporta robe i pokreće trgovinu na svim tržištima. Voda prekriva veliku površinu, s toga je i moguće povezati bilo koji deo sveta i transportovati robu putem velikih brodova koji uglavnom prevoze kontejnere robe.

becontrol brod

Vodnim transportom mogu se prevesti gotovo sve veličine robe bez značajnih ograničenja. Pored ovoga, troškovi vodnog transporta su značajno niži prilikom slanja velike količine robe od bilo kog drugog vida transporta. Ipak, jedna od mana je vremenski duži transport robe usled znantno većeg broja kilometara kao i ruta kojim se roba transportuje.

Vodni transport se najviše koristi za prevoz robe većih gabarita na daleka tržišta, među kojima su i poljoprivredni proizvodi kao što su soja, pšenica, kukuruz. Takođe, velikim tankerima se prevoze i velike količine naftnih derivata, što čini i najveći procenat transporta robe vodom.

Avio transport robe

Ovaj vid transporta robe je ostvario najveći rast u poslednjih 20 godina. Velike kompanije za proizvodnju aviona i transport robe se takmiče u tome ko će da proizvede veći avion koji može poneti veliku količinu tereta.

Transport robe avionom omogućava jako brz prevoz mnogih roba koje imaju kraći rok upotrebe i zahtevaju brz prevoz. Tako mnoge kompanije mogu plasirati svoj proizvod na inostrano tržište jako brzo i efikasno, pa se avio transportom najčešće prevoze hrana, cveće i farmaceutski proizvodi.

Avio beocontrol

Pored veliki brzine, ovaj vid transporta ima i svojih nedostataka koji se ogledaju u visokoj ceni i ograničenoj količini robe za transport. Takođe, nije moguće transportovati bilo koju vrstu robe usled zakonskih regulativa.

Transport robe železnicom

Železnički transport robe je glavni konkurent drumskom transportu robe i smatra se jako efikasnim prilikom interkontinentalnog transporta. Moguće je prevoziti sve vrste robe različitih gabarita jako jednostavno i brzo. Smatra se da je za duže ture isplativiji železnički transport, dok se za kraće ture preporučuje drumski transport.

Velika prednost ove vrste transporta je velika preciznost u određivanju vremena transporta, usled lakoće organizovanja železničkog transporta. Takođe, jedan voz sa vagonima može prevesti robu jednaku teretu koji preveze 400 kamiona.

zeleznica beocontrol

Ipak, nedostatak leži u potrebi za prevozom robe do najbliže železnice ukoliko je mesto transporta udaljeno od same pruge. Ovo iziskuje dodatne troškove koje je potrebno uzeti u obzir prilikom računanja celokupnih troškova.

Drumski transport robe

Ovo je jedan od najupotrebljavanijih vidova transporta i koristi se širom Evrope, Afrike i Severne Amerike za prevoz raznih vidova robe. Drumski transport robe pruža veliku mobilnost i mogućnnost prevoza robe u bilo koje mesto jako lako i brzo.

Troškovi ovog vida transporta su niski kada imate veliku količinu robe predviđenu za prevoz robe kamionima i drugim transportnim vozilima.  Širok spektar specijalizovanih vozila omogućava prevoz svih vrsta robe u različitim uslovima, što je velika prednost drumskog tranporta robe.

drumski beocontrol kamion

Kamioni ipak imaju jedan nedostatak koji se ogleda u ograničenoj težini i veličini robe koju transportujete, pa je potrebno proceniti da li je baš ovo pogodan vid transporta za vaše potrebe. Pored ovoga, još jedno jako bitno ograničenje je i stanje puteva kao i vremenski uslovi koji vladaju na njima.

Kombinovani transport robe

Pored svih navedenih vidova transporta, postoji i mogućnost kombinovanja samog transporta robe. Kombinovani transport robe predstavlja kombinaciju drumskog, vodnog, avio i železničkog transporta u skladu sa potrebama i uslovima transporta.

Kombinovanje svih ovih vidova transporta može biti jako komplikovan zadatak, ali prednosti koje može doneti su velike jer je moguće izvršiti transport bilo koje vrste robe u bilo koji deo sveta. Zbog složenosti ovog poduhvata, preporučljivo je ovaj zadatak prepustiti nama koji imamo veliko iskutvo u transportu robe širom sveta.

beocontrol

Kao što možete videti, postoji veliki broj vidova transporta robe koji se mogu koristiti i moguće je da samo jedan neće zadovoljiti vaše potrebe. Svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke. Pre svega, priliko izbora najboljeg vida transporta imajte u vidu vaše potrebe, ukupne troškove i rok dostave prilikom izbora najboljeg vida transporta. Ukoliko vam je potrebna pomoć, naša kompanija vam može pomoći profesionalnu pomoć u izboru i organizovanju celokupnog transporta robe.