Srpska malina

Posted by Dusan Comic
Category:

Srpska malina

Malina je jedno od najomiljenijih voća na ovim prostorima. A sama Srbija je poznata po širokoj proizvodnji malina. Malina je posle jagode najznačajnija voćna vrsta. Desertno je voće a plod se može koristiti u svežem ili smrznutom stanju, kao i za različite oblike prerade- sok, sirup, vino,prirodni liker , kompot, slatko džem, marmelada,kandirano voće ,sladoled, malina u prahu i pulpi.

Međutim, i pored toga što je među vodećim proizvođačima malina u svetu, srpsko malinarstvo poslednjih godina zapada u probleme. Inovacijama koje domaćim proizvođačima  nisu svojstvene, Poljska, Čile, Mađarska i Kina polako su uspele da uzdrmaju Srbiju na mestu neprikosnovenog lidera u svetu malinarstva. Sa novim zasadima Poljska i Kina su preuzele primat u proizvodnji malina.

Nezadovoljstvo srpskih malinara je kulminiralo u vidu višednevnih protesta i blokade magistralnog puta ka Crnoj Gori kod Prijepolja, na Ivanjskom mostu i Šaranpovu. Stvorile su se dugačke kolone iz oba pravca u kojima putnici čekaju satima da nastave putovanje.

Beocontrol nudi svim zainteresovanim proizvođačima malina transport robe u Srbiji i inostranstvu uz rešavanje potrebne dokumentacije. Transport maline kamionima na potrebnu lokaciju, u terminu koji vama odgovara, po povoljnoj ceni.