Širenje korona virusa sve više utiče na drumski prevoz robe u Evropi. Da bi se izbegle gužve, omogućilo neometano snabdevanje i fleksibilnija organizacija poslovanja, pojedine države ukidaju zabrane za teretnjake tokom dana vikenda ili praznika. U nastavku Vam predstavljamo spisak zemalja kod kojih su ukinute zabrane kretanja za kamione!Ukinute zabrane

 Slovačka

Slovačka Republika ukinula je zabrane kretanja za teška teretna vozila za datume 10, 12. i 13. april 2020. godine, potvrdilo je Udruženje drumskih prevoznika Slovačke (ČESMAD Slovakia).

Prevoznici podsećaju da Slovačka uvodi pojačanu kontrolu na granicama sa Austrijom, Mađarskom, Češkom i Poljskom pa se od 8. aprila do 17. aprila 2020. godine mogu očekivati duža zadržavanja na granicama.

Obavezno je da vozači na utovaru/istovaru u Slovačkoj kod sebe imaju maske sa nivoom zaštite FFP2 i FFP3, rukavice i sredstva za dezinfekciju.

 Grčka

Ministarstvo saobraćaja odobrilo je ukidanje zabrane saobraćaja za kamione u periodu od 16. do 21. aprila i od 30. aprila do 3. maja. Ukoliko vozač dolazi u Grcku i nakon utovara/istovara odmah izlazi iz Grcke – ne podleže merama karantina.

 Češka Republika

Na osnovu odluke Ministarstva saobraćaja Češke, od 13. marta ukinuto je ograničenje vožnje vikendom i državnim praznicima, na svim autoputevima i državnim putevima I prioriteta.

Izuzetak od ovog pravila su delovi autoputa D1, D2, D5, D8 i D11 u pravcu graničnih prelaza, u periodu od 60 dana počev od 19. marta, podseća IRU u svom izveštaju o situaciji u transportu u uslovima pandemije covid-19.

 Slovenija

Zabrana kretnja za teška teretna vozila vikendom ukinuta je do daljeg (počev od 27. marta).

  Austrija

U celoj Austriji ukinuta su ograničenja vožnje vikendom i državnim praznicima za teretna vozila preko 7,5 tona, do 19. aprila.

 Mađarska

Na teritoriji cele Mađarske delimično ukinute zabrane kretanja za kamione –  ograničenje vožnje vikendom i državnim praznicima za kamione težine veće od 7,5 tona, počev od 20. marta.

 Italija

Na teritoriji cele Italije ukinuto je ograničenje vožnje vikendom i državnim praznicima za kamione težine veće od 7,5 tona.

Roba može biti dopremana i otpremana sa teritorija označenih kao visokorizična. Transport robe se smatra neophodnim poslom-vozači mogu da ulaze i izlaze sa označenih teritorija kao i da se kreću unutar njih uz limitaran boravak i kontakt samo za potrebe dostave i preuzimanja robe.

 Nemačka

Nemačka privremeno ukinula zabrane vikendom i drzavnim praznicima, ali se propisi razlikuju po oblastima. Sva izuzeća možete pogledati ovde.

  Ruminija

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rumunije je 4. aprila 2020. godine definisalo nove mere po pitanju odvijanja transporta na teritoriji Rumunije radi prevencije širenja Korona virusa.

Vozač pri ulasku na teritoriju Rumunije mora imati popunjenu potvrdu definisanu od strane rumunskog Ministarstva nadležnog za saobraćaj. Pomenutu potvrdu možete preuzeti OVDE.

U slučaju tranzitiranja teritorije Rumunije vozači kod sebe moraju imati popunjen formular, koji možete preuzeti OVDE

Preko prelaza Srpska Crnja i Đerdap od 6. aprila 2020. godine obustavljen je tranzitni drumski saobraćaj ka Rumuniji, tako da će kamioni koji tranzitiraju preko teritorije ove zemlje, od danas iz naše zemlje moći da izađu samo preko prelaza Vatin.

Ovo je mera koju su vlasti susedne zemlje donele zbog pandemije koronavirusa i odnosi se isključivo na tranzit robe, dok će preko prelaza Srpska Crnja i Đerdap u Rumuniju i dalje moći da istupaju kamioni, čije je krajnje odredište ova država, odnosno koji robu istovaraju u toj zemlji, saopštila je Uprava carina.