Naftni tankeri

 

Tanker je brod za prevoz tečnih tereta, gde je čitav teretni prostor podeljen uzdužnim i poprečnim pregradama u zapečaćen deo koji se zove tank. Za utovar i istovar tekućeg tereta iz pojedinačnih tankova, tankeri imaju poseban sistem cevovoda i pumpnih uređaja.

Današnji tankeri predstavljaju vrhunac moderne tehnologije, u potpunosti posvećeni sigurnosti zahvaljujući i računarskom softveru najnovije generacije. Savremeni tankeri koji krstare morima i okeanima su jači, pokretljiviji i trajniji od njihovih prethodnika.

Naftni tanker je veliki brod dizajniran za rasuti transport nafte. Postoje dve osnovne vrste naftnih tankera: naftni tankeri za sirovu naftu (sa sirovim cisternama) i naftni tankeri za derivate nafte. Naftni tankeri su u mogućnosti da transportuju velike količine sirove nafte do rafinerija ili drugih dogovorenih lokacija. Naftni tankeri za prevoz naftnih derivata uglavnom su mnogo manji od tankera za transport sirove nafte. Dizajnirani su za transport finalnih proizvoda od rafinerija do krajnjeg kupca tj. tržišta.

Tankeri se klasifikuju po nameni i po veličini.

Klasifikacija tankera po nameni:

– Naftni tankeri:

Kako njihovo ime već sugeriše, naftni tankeri se koriste za transport nafte. Naftni tankeri, međutim, transportuju ne samo sirovu naftu, već i derivate nafte kao što su benzin, kerozin i parafin.

– LNG Tanker:

LNG tankeri transportuju gas. Ova vrsta tankera zahtevaju pažljivo i delikatno rukovanje zbog nestabilnosti materijala koji nose…
LNG tankeri

– Hemijski tankeri:

Hemijski tankeri transportuju hemijska đubriva i hemikalije u raznim oblicima. Hemijski tankeri su posebno dizajnirani kako bi se održala konzistentnost hemikalija koje se transportuju na brodu.
Hemijski tankeri

– Tankeri za transport tečnog vodonika

Tankeri za transport tečnog vodonika

– Tankeri za transport soka:

Tankeri za transport soka od narandže u velikim količinama.
Tankeri za transport soka

– Tankeri za transport vina:

Transport vina je postala prilično jednostavna i izvodljiva u savremenom dobu. Tankeri za transport vina su specijalno dizajnirani i koriste se za transport vina na daleke destinacije.
Tankeri za transport vina

– Zglobni tegljači:

Zglobni tegljači se najviše koriste u istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država.
Zglobni tegljači

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zahtev za transport robe