AVIO I KONTEJNERSKI TRANSPORT ROBE U LETONIJU

letonija

Letonija ili Latvija je država u severoistočnoj Evropi, na obali Baltičkog mora, između Estonije na severu (dužina granice 339 km), Rusije na istoku (217 km), Belorusije na jugoistoku (141 km) i Litvanije na jugu (453 km). Obuhvata 64 589 km² teritorije, na kojoj živi oko 2 miliona stanovnika.

Letonija leži u zapadnom delu Istočnoevropske nizije. Oko 57% površine zemlje niže je od 100 m, a samo 2,5% teritorije izdiže se iznad 200 m nadmorske visine.

Nakon raspada SSSR-a 1991. godine Letonija je 3 godine bila u ekonomskoj recesiji, tokom koje je BDP smanjen približno za 25%. Godine 1993. Letonija je uvela konvertibilnu nacionalnu valutu, te pokrenula privredne reforme, što je dovelo do visokih stopa rasta. U sastavu BDP-a udeo usluga je 70%, industrije 25%, a poljoprivrede 5%. Od prirodnih bogatstava Letonija poseduje ležišta uglja i dolomita, hidroenergetske potencijale i drvo. U poljoprivrednoj ponudi dominiraju žitarice, šećerna repa, povrće, svinje, goveda, pilići, jaja, mleko i riba. U industriji se proizvode autobusi, železnička vozila, poljoprivredni strojevi, kućni uređaji, elektronski proizvodi, lekovi i hrana. Glavninu izvoza čine drvo, hrana i oprema. Većinu uvoza čine nafta, derivati i električna energija (80% potreba za energijom podmiruje se uvozom iz Rusije), te hemikalije i vozila.

Železnička mreža, koja ima veliku važnost u prevozu robe iz Rusije i država bivšeg SSSR‑a prema letonskim lukama, duga je 1865 km, a putna mreža 69 687 km. Glavne luke su Riga i Ventspils – najveća na Baltiku za pretovar nafte (izvozna luka za rusku naftu), amonijaka i potaše (oko 20% svetskog prometa, druga u svetu), te Liepāja. Redovne su trajektne veze sa švedskim i nemačkim lukama. Rečni promet se odvija na Zapadnoj Dvini (Daugava), a glavno je pristanište Daugavpils. Međunarodni aerodrom je smešten u prestonici Rigi.

Gotovo od samog osnivanja, transport robe do/iz Letonije nalazi se u standardnoj ponudi kompanije Beocontrol.

Mreža od preko 1 000 agenata širom sveta omogućila je kompaniji Beocontrol da robu veoma brzo i jednostavno transportuje do/iz Letonije sa bilo koje destinacije, a redovne polaske imamo jednom nedeljno.

Našim klijentima obezbeđujemo specijalizovanu uslugu i pronalazimo najpovoljniji način transporta u skladu sa vrstom i količinom robe, dogovorenim rokovima isporuke i relacijama na kojima se vrši transport.

Stalne investicije kako u dobre partnerske odnose, tako i u profesionalnu opremu, omogućili su da Beocontrol ispunjava sve potrebe klijenata kada je u pitanju transport robe do/iz Letonije.

U prilici smo da Vam ponudimo transport standardnih tereta – paletizovanih  ili nepaletizovanih,  transport specijalnih tereta, rasutog tereta, opasnih materija i transport hladnjačama.

U zavisnosti od potreba klijenata, transport robe do ili iz Letonije može biti organizovan kao:

 • Direktni transport robe– koristeći samo jedan vid transporta (drumski, železnički, vazdušni ili vodeni transport) svojim klijentima smanjujemo troškove i vreme potrebno za transport, jer izbegavamo dodatni pretovar i prepakivanje robe.
 • Kombinovani transport robe– kombinacija ovih modela saobraćaja (drumski, železnički, avio i vodeni) je najbolji vid medjunarodnog transporta robe za duže relacije, jer smanjuje troškove i skraćuje vreme.
 • Kontejnerski transport– transport robe u kontejnerima možemo organizovati prema potrebama klijenata, bilo kao kombinovani transport ili kao direktni transport. U okviru kontejnerskog transporta posebno izdvajamo uslugu zbirnog transporta robe.

Zbirni transport robe do/iz Letonije najpogodniji je oblik transporta, kada je potrebno prevesti male količine robe, jer klijent ne plaća zakup celog kontejnera ili transportnog vozila.

Pored usluge transporta robe do/iz Letonije, klijentima  nudimo i sve prateće usluge:

 • Preuzimanje robe na dogovorenoj adresi/isporuka na dogovorenu destinaciju
 • Pakovanje robe i priprema za transport
 • Utovar/Istovar
 • Vadjenje neophodnih dozvola i priprema dokumentacije
 • Obavljanje carinskih procedura
 • Špedicija
 • Distribucija
 • Skladištenje
 • Obaveštavanje klijenata o prispeću i o trenutnom stanju pošiljke prilikom transporta
 • Pogodnost da sami klijenti, u realnom vremenu, prate svoje pošiljke

Kompanija Beocontrol, pored garancije koju klijentima izdaje obavezujući se da će posao obaviti u skladu sa dogovorom i da će obeštetiti klijenta u slučaju nastanka štete, nudi i mogućnost dodatnog osiguranja robe kod renomiranih osiguravajućih kuća Uniqua i Basler.

Vaš zahtev za ponudu transporta robe do/iz Letonije, kao i eventualna pitanja možete poslati na E-mail: info@beocontrol.com

Zahtev za transport robe